Wat is een Traktiebatterij?

De traktiebatterij (tractie accu of tractiebatterij) wordt ingezet voor het leveren van elektrische energie aan elektrische voer- en vaartuigen zoals vorkheftrucks, palletwagens en veegmachines, tevens dient de traktiebatterij als contragewicht in deze voertuigen. Traktiebatterijen Nederland B.V. levert A kwaliteit traktiebatterijen van het merk FIAMM Motive Power en TBN Plus.
 

De batterijcel

Een traktiebatterij bestaat uit losse cellen die in een ijzeren of een kunststof container geplaatst worden. De ijzeren container is voorzien van een zuurbestendige coating ter bescherming. De batterijcellen worden d.m.v. opvulplaten vastgeklemd in de batterijcontainer, tevens dienen de opvulplaten ervoor om de cellen te scheiden van de batterijwand en als koeling tussen de cellen onderling. Het is daarom belangrijk dat de opvulplaten verdeeld worden over de batterij. Een cel heeft een spanning van ongeveer twee volt, als alle cellen in serie met elkaar verbonden worden door middel van koperen of loden verbindingen dan krijgt men de volgende meest voorkomende batterijspanningen: 24 volt, 36 volt, 48 volt, 72 volt, 80 volt of 96 volt. Dit betekent dus dat er 12, 18, 24, 36, 40 of 48 batterijcellen in serie met elkaar verbonden staan, dit is afhankelijk van de gewenste batterij. Het is ook mogelijk om de traktiebatterij serieparallel te schakelen.
 

Opbouw van een batterijcel

Een batterijcel is opgebouwd uit positieve en negatieve platen. Er is altijd een negatieve plaat meer dan het aantal positieve. De positieve of actieve plaat bestaat uit een buisjesplaat, dit is een plaat die bestaat uit 19 loden spines die de ruggegraat vormen van de positieve plaat, om deze spines zit de actieve massa van de plaat en beide zitten gehuld in een microporeuze houder. De exacte samenstelling van de actieve massa verschilt per fabrikant en vormt al een deel van de basis van de uiteindelijke kwaliteit. De negatieve plaat is een rooster van puur lood. De platen staan in een bad van elektrolyt: een mengsel van water en zwavelzuur.
 

Een grijs deksel betekent nog geen kwaliteit.

De Fiamm traktiebatterijen van Traktiebatterijen Nederland B.V. bestaan uit batterijcellen die gemaakt zijn van hoogwaardige componenten en volgens de laatste technologie. Zo worden de platen van de accucel aan de brug en de pool gesmolten, hierdoor heb je een robuuste verbinding.
 

Werking bij gebruik

Bij het ontladen van de traktiebatterij vindt er een chemisch proces plaats. De actieve massa wordt omgezet in loodsulfaat (PbSO4). Het zwavelzuur in het elektroliet (het water - zwavelzuur mengsel) ondergaat een chemische reactie met het lood en het looddioxide. De zwaveldeeltjes worden op deze manier aan het elektrolyt onttrokken. Het soortelijk gewicht van het mengsel neemt hierdoor af en er blijft water over. De beschikbare capaciteit van een traktiebatterij wordt minder tijdens de levensduur van de batterij. Deze afname komt door slijtage van de actieve massa in de platen. Hierdoor mag een batterij voor maximaal 80 % ontladen worden.
 

Werking bij opladen

Tijdens het opladen vindt het omgekeerde proces plaats. De Zwaveldeeltjes worden uit de platen gewerkt en vormen met het water weer een egaal mengsel: elektroliet.
 

De capaciteit van een traktiebatterij

De capaciteit van een batterij is afhankelijk van de totale oppervlakte van de platen in elke cel. De capaciteit wordt aangegeven in ampere per uur (Ah) bij een vijf urige ontlading en een temperatuur van het elektroliet van 30 graden Celsius. Een batterij met een capaciteit van 1.000 Ah kan 5 uur lang stroom leveren van 200A. Wordt deze zelfde batterij ontladen met een stroom van 250A dan houdt de batterij dit slechts vier uur vol.
 

Nominale en effectieve capaciteit

Een batterij met nominaal 1.000Ah heeft een effectief beschikbare capaciteit van 800Ah. Een traktiebatterij mag tot maximaal 80 % ontladen worden; diepere ontlading leidt onherroepelijk tot slijtage aan de actieve massa en zal dus een lagere effectieve capaciteit tot gevolg hebben.
 

Het elektroliet

Het elektroliet is een mengsel van zwavelzuur en gedestilleerd water en is dus verdund zwavelzuur. Er is een direct verband tussen het soortelijk gewicht en de toestand van de batterij. Een volle batterij heeft een soortelijk gewicht van 1,290 kg/liter bij 30 graden Celsius. Is de batterij tot 20 % ontladen dan is het soortelijk gewicht ca. 1,120 kg/liter. Servicemonteurs spreken dan snel over "een - negenentwintig" en "een - twaalf". Het soortelijk gewicht is te meten met een zuurweger.
 

Batterijen en temperatuur

De beschikbare capaciteit is afhankelijk van de temperatuur van het elektrolyt. Bij 30 graden Celsius geeft de batterij zijn nominale capaciteit. Onder gelijke omstandigheden met een temperatuur van vijf graden Celsius is er echter nog maar zo'n 80 % van de nominale capaciteit beschikbaar. Indien een batterij voor langere tijd in een koude ruimte staat (zoals bijvoorbeeld bij een koel- of vrieshuis) dan zal deze minder capaciteit kunnen leveren.
 

Het opladen van een batterij: laadfactor (LF)

Om een batterij op te laden moet er meer energie worden ingebracht dan dat er uitgekomen is. De laadfactor van een batterij is de verhouding tussen de ingeladen ampere uren en de afgegeven ampere uren. Bij standaard batterijen die geladen worden met een lader met een standaard laadkarakteristiek (DIN 41772/3/4) is de laadfactor 1,2.
 

Voorbeeld

Een batterij van nominaal 1.000Ah heeft 80 % afgegeven: 800Ah. Met laadfactor 1,2 moet er (1,2 x 800Ah) 960Ah in de batterij geladen worden. Geavanceerde laders met slimme programma's of zelfs zuurcirculatie kunnen voor een aanzienlijk lagere laadfactor zorgen. Hierdoor verbetert meteen het waterverbruik, zijn de energiekosten lager en wordt vaak de laadtijd verkort.
 

Fiamm Motive Power Traktiebatterijen

Efficientie en betrouwbaarheid en Verhoogde capaciteit. U beschikt met de Fiamm Motive Power energy plus traktiebatterij over een verhoogde betrouwbaarheid en een langere gebruiksduur voor alle industriele toepassingen, van eenvoudige toepassingen met laag energieverbruik tot het meest stroomintensieve gebruik waarbij men in meerdere shiften werkt.
 

Waarom Fiamm Motive Power?

In vergelijking met de vroegere Energy batterijcellen, levert de Fiamm Motive Power energy plus zijn energie op een efficientere manier af. Dit is te danken aan het vernieuwde en verbeterde productieproces van de positieve platen waar men gebruik maakt van nieuwe en geavanceerde onderdelen. De grootte van de positieve en negatieve platen is bovendien ook aangepast zodat er optimaal van de beschikbare ruimte gebruik wordt gemaakt. Door al deze technische aanpassingen heeft de nieuwe Perfect plus dezelfde afmetingen maar een hogere capaciteit dan klassieke batterijcellen. De nieuwe Fiamm Motive Power energy plus batterij is het summum van batterijtechnologie en het toppunt van efficientie. Deze vernieuwing past in het kader van de Europese harmonisatie van de DIN en BS celtypes en de afmetingen van dit nieuwe type zijn ook standaardwaarden van de DIN/EN 60254 en IEC 254-2normen.
 

Ontwerp van het element

Alle Fiamm Motive Power energy plus cellen zijn uitgevoerd in robuust, open buislood (PzS). De positieve elektroden bestaan uit onder druk gegoten buisplaten (PzS) waarbij men gebruik maakt van geavanceerde onderdelen, met een verbeterde efficientie als resultaat. De negatieve elektroden bestaan uit vlakke platen waarop men het oxide aanbrengt. De scheider is van het microporeuze type en de bak en de celdeksel van het element (vervaardigd uit schok- en temperatuurbestendig polypropyleen) zijn hermetisch op elkaar aangebracht om lekkage van het elektroliet te verhinderen.
 

Batterijklemmen

Het specifieke ontwerp van de klemmen garandeert de waterdichtheid van de elementen.
 

Batterijconnectoren

De elementen zijn verbonden met geisoleerde, soepele en halogeenvrije verbindingskabels. Dankzij de schroefconnectoren kunnen de elementen makkelijk gemonteerd en vervangen worden.