Traktielock > Traktielock

Traktielock systeem

vwd2009-00000063

Het Traktielocksysteem is een stukje software dat ervoor zorgdraagt dat de batterij tijdens het laadproces niet meer van de lader gehaald kan worden.

Dit zorgt ervoor dat er niet tussengeladen kan worden en verlengt in die zin de levensduur van de batterij.

Het Traktielocksysteem;

  • Is ten alle tijde resetbaar door de verantwoordelijke manager.
  • Past op zowel een traktie als een gel accu
  • Berekend zelf zijn vrijgavetijd
  • Is voorzien van een drietal signaallampjes die de toestand aangeven van het systeem
  • Kan aangepast worden met externe signaleringen
  • Maakt een diagnostische toets van de batterij alvorens hij opstart

Een van de belangrijkste facetten van het laden van een tractiebatterij is de nalading, die zorgt er onder andere namelijk voor dat het electrolyt onderin en bovenin de batterijcel gemengd wordt.

Wanneer bij een standaard tractiebatterij, dus een tractiebatterij zonder een trak air systeem, geen nalading volgt na de hoofdlading van de tractiebatterij zal het zuur dat uit de platen komt niet met het electrolyt gemengd worden en het zware zuur zal onderin de tractiecel zakken.

Doordat het zware zuur onderin de tractiecel zit zal dit de platen van de tractiecel van de heftruckaccu aantasten.
De actieve massa van de cel komt los en zal zich mengen in het electrolyt en komt in de slibruimte van de tractiecel, tevens worden de plaatrasters en de zielen van de tractiecel aangetast.

Het gevolg van het zware zuur dat onderin de tractiecel zit is ook dat er onderin een veel beter energietransport is, hierdoor zal het onderste gedeelte van de tractiecel eerder en een veel sterkere slijtage kennen.

Tevens is er een spanningsverschil tussen de onderkant en de bovenkant van de tractiecel dus zal er een zelfontlading van de celplaten plaatsvinden.

U leest hierboven slechts een stukje van de gevolgen die optreden wanneer een tractiebatterij zonder airmix ( trak air )  tussengeladen wordt, u kunt natuurlijk zelf het financiele rekensommetje maken wat dit betekent voor uw heftrucks.

Traktiebatterijen Nederland heeft hiervoor de oplossing  "Traktielock"

Het systeem Traktielock (wat op elke tractiebatterij en batterijlader past) zorgt ervoor dat de door de gebruiker aangesloten tractiebatterij na een pardontijd van 5 minuten geen gebruik meer gemaakt kan worden van de aangesloten tractiebatterij, de tractiebatterij wordt dus volledig geladen.
Het traktielock  is voorzien van een drietal signaallampjes namelijk groen / oranje en rood, bij de kleur groen is de batterij vrijgegeven en kan gebruikt worden, oranje is de kleur wanneer de tractiebatterij aangesloten zit aan de lader, de gebruiker heeft nu een pardontijd van 5 minuten voor het geval hij zich vergist heeft en alsnog de heftruckbatterij gebruiken moet.
Na de pardontijd brandt de rode lamp en de batterij is afgesloten van gebruik, de tractiebatterij is NIET meer inzetbaar totdat de batterij volledig geladen is.

Let wel, Traktielock is resetbaar in noodgevallen en de manager of eigenaar beschikt over de sleutel.

Traktielock is zo aangepast dat het zelf de gegevens meet van de tractiebatterij, dit maakt het mogelijk om de vrijgavetijden variabel te houden, dit komt veel voor bij de wat oudere batterijen of als de gebruiker een halfvolle tractiebatterij aan de batterijlader zet, doormiddel van een softwarematige formule berekent traktielock zelf de vrijgavetijd van het systeem en de gebruiker hoeft dus nooit te wachten totdat het traktielock de batterij vrijgeeft.

De componenten welke gebruikt zijn in traktielock zijn van dien aard dat zij een minitieus verbruik hebben, er zal dus GEEN zuur en spanningsverschil optreden tussen de batterijcellen onderling.

Traktielock kan geheel naar de wensen van de klant uitgebreidt worden met opties zoals extra beveiligingen of waarschuwingssignalisatie.